Met voeding en leefstijl is uw gezondheid veel eenvoudiger te beïnvloeden dan u denkt. Vaak zijn kleine veranderingen voldoende voor een groot resultaat. Waar gerichte medicijnen één klacht verbeteren, verbetert een verandering in uw eet- of leefpatroon uw algehele gezondheid.
Uw lichaam is gemaakt om gezond te zijn. Het heeft een schitterend zelfherstellend vermogen. Het kan cellen vernieuwen, wonden genezen, botten aan laten groeien en infecties afdoden en opruimen. Om dit optimaal te doen heeft het de juiste (orthos) bouwstenen (moleculen) nodig. Krijgt het deze dan zal het automatisch weer naar een situatie van evenwicht gaan. Krijgt het deze niet dan kunnen er diverse gezondheidsklachten ontstaan. Orthomoleculaire therapie ondersteund het lichaam om zichzelf te herstellen. Afhankelijk van het klachtenpatroon kijken we naar de processen die verstoord kunnen zijn. Met behulp van onderzoek bepalen we hoe deze processen beter kunnen verlopen.
Medicijnen kunnen zeker nuttig zijn, maar hebben (bij langdurig gebruik) ook ongewenste bijwerkingen. Orthomoleculaire geneeskunde gaat er daarom vanuit dat medicijngebruik een laatste redmiddel zou moeten zijn. Waar mogelijk worden klachten bestreden met voedings- en leefstijlinterventies. Een groot voordeel van deze manier van werken is dat oorzaak van het probleem aangepakt wordt en niet alleen de uitingsvorm. Hierdoor gaan mensen zich vaak snel veel beter voelen.
Wetenschappelijk onderbouwd
Wist u dat de oorzaak van gewrichtspijn en migraine kan liggen bij een voedselintolerantie? En dat slapeloosheid veroorzaakt kan worden door een mineralentekort of een verminderde enzymproductie in de darmen? Er zijn in de afgelopen 20 jaar veel wetenschappelijke studies gedaan naar de invloed van voedingsstoffen op verschillende klachten. Een bekender voorbeeld hiervan is de aanpak van diabetes type 2 met behulp van voeding en leefstijl. Uit onderzoek blijkt dat deze aanpak leidt tot vermindering van medicijngebruik en een significante verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten.