Bij buikpijn en diarree denken we al snel dat er misschien iets mis is met onze darmen. Maar wist u dat slapeloosheid, hoofdpijn, stressbeleving, gewrichtspijn, angst en depressie ook veroorzaakt kunnen worden door problemen in de darmen? Een mooie uitspraak van Hippocrates (460-370 v.C.) ‘All disease begins in the gut.’
Het belang van een goede darmgezondheid wordt steeds duidelijker. Een gemiddeld mens heeft 1,5 tot 2 kilo bacteriën te gast (voornamelijk in de darmen). In een gezonde situatie doen deze bacteriën daar goed werk. Ze maken vitamines en vetzuren aan die wij zelf niet kunnen maken, ze zorgen voor een gezonde darmwand en ze “praten” met onze hersenen d.m.v. signaalstoffen. Deze signaalstoffen worden soms via het bloed, maar vaak ook via de nervus vagus (een directe zenuwverbinding tussen darmen en hersenen) door de darmen afgegeven aan de hersenen. Recent is gebleken dat er meer “gepraat” wordt door de darmen tegen de hersenen dan andersom.
Goede bacteriën helpen om de darmwand gezond te houden. 80% van ons immuun systeem ligt rondom de darmen. Daar wordt gesignaleerd of een stof lichaamseigen of lichaamsvreemd is en of er door het lichaam actie op ondernomen moet worden om gevaarlijke indringers af te weren. Laat de darmwand teveel lichaamsvreemde stoffen door (hyper-permeabiliteit) dan staat het immuunsysteem van het lichaam constant op scherp. Dit gaat dan ten koste van veel andere processen in het lijf. Denk hierbij aan vertering, herstel en vernieuwing. Langzaam raakt het lichaam hierdoor in een neerwaartse spiraal. Begrijpelijk dus, dat veel mensen niet precies aan kunnen geven wanneer hun klachten ontstaan zijn.
Omdat de darmen zo’n belangrijke rol hebben bij zowel de vertering en opname van voedingsstoffen als de communicatie met de hersenen en binnen het immuunsysteem kan darmtherapie ingezet worden bij veel verschillende klachten. Voorbeelden hiervan zijn: Slapeloosheid, huidproblemen, astmatische klachten, maagpijn, gewrichtspijn, hoofdpijn, depressie etc.
Darmtherapie start na de intake vaak met een ontlastingsonderzoek om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie in de darmen. Een ontlastingsonderzoek geeft onder andere antwoord op vragen als: Hoe goed wordt mijn eten verteerd? Hoeveel goede en slechte bacteriën leven er in mijn darm? Is er sprake van een overgroei aan schimmels? Zijn er ontstekingsstoffen in de darmen aanwezig?
De uitslag van het onderzoek geeft meestal verschillende handvatten om een goed behandelplan, ter vermindering van de klachten, op te stellen.